Logo+Social+Nyhetsbrev

MittiprickteaternGilla oss på facebooknyhetsbrev

Ondskan / Evil (årskurs 8-9 & gymnasiet)


Berättelsen om Ondskan för oss bakom våldets konsekvenser till den skuggsida som skapar hatet, rädslan och grogrunden för den psykiska misshandeln. Det är också en gripande skildring om vänksapens betydelse och människans inneboende kraft.

Erik relegeras när det avslöjas att hans gäng ligger bakom en våg av stölder, hot och slagsmål. Han skickas till internatsskolan Stjärnsberg dit han anländer fast besluten att lämna våldet och kriminaliteten bakom sig. Långt borta från sina gamla klasskamrater och fri från sin misshandlande far ser Erik fram emot att kunna skapa en ny identitet i en trygg miljö. Han blir vän med skolans plugghäst Pierre och lycklig över en andra chans bestämmer sig Erik för att söka bekräftelse genom studier och idrott. Men verkligheten vill annorlunda. Erik möter en värld styrd av pennalism där han tvingas välja mellan att bekämpa ett fruktansvärt system eller rätta in sig i ledet och likt alla andra acceptera de starkas förtryck. Till slut utsätter systemet hans vänskap till Pierre för ett fruktansvärt prov och Eriks val får avskyvärda konsekvenser...

Jan Guillous prisade skildring av Ondskan skakar om åskådaren, den väcker frågor kring våldets och maktens mekanismer och om individens ansvar och skyldighet inför förtrycket. Vad är det för maktstrukturer och värderingar vi som individer är delaktiga i att skapa? På vilket sätt formas sedan i sin tur individen av dessa värderingar och hur förändras identiteten i dessa strukturer? Är det situationen eller individen som har makten att bestämma över vem som blir offer eller förövare?

Denna succéfyllda dramatisering av Benny Haag har tidigare spelats på bland annat Dramaten under flera år.

Föreställningen ges även på engelska.

 

Premiär 29 september 2010 på Teater Påfågeln, Stockholm

Ondskan spelade på BUSiG – Barn och unga scenkonstfestival i Gottsunda, 17-22 oktober 2011
Evil spelade på The Edinburgh Fringe Festival, 21-15 augusti 2012

 

PRESSKLIPP

tw rating 5/5
Lia Sanders, ThreeWeeks Edinburgh. Läs hela recensionen här