Logo+Social+Nyhetsbrev

MittiprickteaternGilla oss på facebooknyhetsbrev

Ljuget (årskurs F-3)


Ljuget tar sin början en tidig morgon i mars då Lilli fyller 8 år.

Först en tystnad.
Sen en krasch.
Sen en lögn.
Sen en katastrof.
Det har hänt något hemskt!
Lilli måste berätta. Men hon vågar inte. Inte nu. Inte idag. Sen...

Ljuget tar sin början en tidig morgon i mars då Lilli fyller 8 år. En av födelsedagspresenterna är en guldring som en gång för länge sen tillhörde pappas lillasyster – som också hette Lilli. Men pappas lillasyster är död och ringen är det enda spår som finns kvar efter henne. "Du måste vara väldigt försiktig så du inte tappar den!", säger pappa. Och så händer just det. Lilli tappar bort ringen! Vad ska hon ta sig till? Pappa kommer att bli så ledsen. Tänk om han aldrig förlåter henne? Tänk om han aldrig blir glad igen.

Varför börjar ett barn ljuga? Och vad händer då? När hela tillvaron förändras av skulden, förmörkas av det dåliga samvetet? När lögnen om ringen skaver sönder hela den trygga världen.

Pjäsens huvudtema är barns förmåga att hantera skuldkänslan och det dåliga samvete som plötsligt kan drabba dem, mitt i den goda, välkända vardagen.
Lillis kärlek till föräldrarna är den främsta anledningen att inte vilja berätta vad som hänt - omsorgen om dem är mycket tyngre än rädslan för att väcka deras vrede eller bli bestraffad. Och under all oro, under alla lögner och tvärs igenom den hopplöst trassliga härva av följdkatastrofer bultar hoppet om att bli förlåten och längtan efter att bli sedd och älskad som man är. Villkorslöst.

Ljuget är en berättelse om barnet som plötsligt blir ett monster – i sina egna ögon. Och som måste uppfinna helt nya sätt att finnas till – för att undvika att bli avslöjad. Det är en historia full av sorg, smärta, igenkänning och skratt. Och en massa galen humor. Det är en lovsång till barnets mod, uppfinningsrikedom och fantasi. Men först och främst en hjältehistoria på gräsrotsnivå om barnets gränslösa förmåga att älska och söka de mest tokiga lösningar på ett övermäktigt problem.

 

Premiär 12 februari 2010 på Teater Påfågeln, Stockholm

 

PRESSKLIPP

Ljuget handlar om lögnen; den där som man tar till när det kniper, men som växer till en ohanterlig ångestklump.
Karin Helander, Svenska Dagbladet. Läs hela recensionen här

Eva Welinders och Ulrika Hanssons samspel som två livshungriga åttaåringar, med rätt att ha roligt, är också bara så helt på kornet.
Pia Huss, Dagens Nyheter. Läs hela recensionen här