Logo+Social+Nyhetsbrev

MittiprickteaternGilla oss på facebooknyhetsbrev

Halva jorden runt (årskurs 2-7)


Naz, en liten pojke i ett land någonstans långt bort, ska snart börja sitt livs resa.

För att han ska klara sig undan kriget som just bryter ut i hemlandet sätter föräldrarna honom på en buss som de hoppas ska ta honom till andra sidan jorden. Där ska han söka upp sin bror som redan lyckats ta sig dit, till ett land som flödar av mjölk och honung, där alla ler vänligt och där det finns jobb åt alla som vill ha.
Hur överlever en liten pojke en sådan upplevelse? Författaren Mike Kenny låter Naz själv ta oss med på sin resa, halva jorden runt. Naz berättar om hur han likt Sinbad Sjöfararen upplever inte mindre än sju strapatsrika resor. Det finns inget självömkande i hans berättelse. Det är en storögd, förundrad och mycket fantasifull pojke som – med hjälp av sin kärlek till historier, sin självklara handlingskraft och inte minst författarens sällsynt poetiska dialog – tillsammans med publiken försöker förstå vad det är som händer honom. Han berättar öppenhjärtigt om de människor han möter, de äventyr han råkar ut för och alla de historier som håller honom vid liv.

Vårt samhälle är fullt av historier som den Naz berättar och det är inte alltid lätt att sätta sig in i vad en person som tvingas fly sitt eget land går igenom. Det känns därför som en ynnest att få följa en av dem en bit på vägen.

 

Premiär 24 februari 2006 på Teater Påfågeln, Stockholm

 

PRESSKLIPP

Sagan ger tröst under farlig flykt
I Emil Ekbergs regi berättas historien om Naz utan onö€diga transportsträckor. Scenografins kartonger staplas till olika miljö€er - buss, båt, stad - och ger också känslan av ständigt provisorium, ett liv på flykt. Ensemblen fyller i med värme och humor. David Nordström som Naz har en sensibel, eftertänksam
utstrålning, en fin kontrast till Eva Welinders snabbtänkta och eldfängda Krysia och till Lennart Gustafsson som med stillsam komik prickar in de falska, giriga, brutala och välvilliga figurer som Naz möter på vägen.
På Mittiprickteatern är miljömålande musik och ljudbilder ett dramatiskt verktyg för att förmedla känslan av den äventyrliga resan, halva jorden runt.
Karin Helander, Svenska Dagbladet