Logo+Social+Nyhetsbrev

MittiprickteaternGilla oss på facebooknyhetsbrev

Fahrenheit 451 (årskurs 7-9 & gymnasiet)


Fahrenheit 451 är den temperatur när papper självantänder – ungefär 233 grader Celsius – det är också namnet på brandkåren i pjäsen med samma namn.

Romanen som pjäsen bygger på skrevs 1953 och var då en dystopisk framtidsskildring. Idag har mycket av det den berättar om slagit in – men inte allt.
I Fahrenheit 451 är det förbjudet att äga och läsa böcker. Detta förbud har inte införts av staten utan blivit en följd av att människor funnit litteraturen för ansträngande, för tungsint, för krävande. Man vill ha enkel underhållning, interaktiva tv-skärmar från golv till tak, ständigt musikskval i öronsnäckor, omedelbar behovstillfredsställelse, snabba nyheter, underhållning, underhållning, underhållning.
Det var längesedan brandkårens uppgift var att släcka bränder. Nu är deras uppgift att bränna alla de böcker som rapporteras till dem. Om ägaren vägrar lämna böckerna bränns han också.

Vår huvudperson Guy Montag är brandman, det har han varit i tio år och han har aldrig ifrågasatt vad han gör – tills han träffar Clarissa, en ung flicka, som berättar om en förfluten tid när människor inte var rädda. Han möter även Clarissas farfar, en gammal professor, som berättar om en möjlig framtid där människor tänker själva. Montag blir nyfiken, en förgörande nyfikenhet, en törst efter kunskap som är livsfarlig att tillfredsställa men omöjlig att ignorera.

Fahrenheit 451 må vara en dystopi men det är också en lovsång till demokrati och kunskap.
Som en sann sci-fi berättelse är den naturligtvis oerhört spännande och hightech.

 

Premiär 3 oktober 2011 på Teater Påfågeln, Stockholm

 

PRESSKLIPP

Smart och roligt
Det är skrämmande hur mitt i prick Cleo Boman träffar när hon väljer att just nu, år 2011, sätta upp Ray Bradburys Fahrenheit 451.
Pia Huss, Dagens Nyheter. Läs hela recensionen här

starkt engagerande
Regissören Cleo Boman och scenografen Carina Søe-Knudsen har skapat en effektiv, snygg, suggestiv och spännande uppsättning.
ensemblespelet är över huvud taget vasst in i minsta biroll.
Karin Helander, Svenska Dagbladet. Läs hela recensionen här

Cleo Boman och Mittiprickteatern har gjort en både stark och underhållande föreställning med många styva rollporträtteringar.
Arne Jansson, TeaterStockholm.se

Mittiprickteatern har gett sig på att dramatisera Ray Bradburys dystopiska framtidsskildring Fahrenheit 451. Resultatet är imponerande.
Mittiprickteatern visar upp en duktig ensemble.
Eva Gustin, Teatermagasinet. Läs hela recensionen här

Kommer Mittiprickteatern på turné till en ort, nära dig, samla dina nära och gå på teater.
Olle Olsson, Fjärde åldern

Ett brandtal för litteraturen
Mittiprickteatern gör kort sagt en mittiprickpjäs
Jenny Johansson, Tidningen Kulturen. Läs hela recensionen här